Nieuwsbrief februari

17 februari 2021


Noodoproep!!

Beste leden, we zijn al tijden op zoek naar leden die een rol willen vervullen in het bestuur, maar tot op heden met weinig resultaat. Een aantal bestuursleden die tijdens de komende ALV wederom verkozen zouden moeten worden, willen zich niet meer beschikbaar stellen, maar willen nieuwe kandidaten/bestuursleden wel op weg helpen. We zijn op zoek naar minimaal 3 bestuursleden en bij voorkeur bestuursleden die de rollen penningmeester, secretaris en technische zaken en /of algemeen bestuurslid voor hun rekening willen nemen. Reageer a.u.b.!

Corona

We hopen dit jaar weer leuke toernooien kunnen houden en competities kunnen spelen, maar door Corona is hier nog veel onduidelijk over. Wij zullen jullie zo snel er meer bekend is op de hoogte stellen van wijzigingen. Corona heeft binnen het bestuur en de vereniging al diverse mensen besmet, sommige met milde klachten anderen met hevige klachten. We hopen dat iedereen gezond blijft en mocht je besmet zijn dat je spoedig herstelt. We wensen iedereen veel gezondheid en hopen snel weer normaal met elkaar te kunnen tennissen!

Houdt je aan de regels!

Wil je nu, in Corona-tijd toch even lekker sporten, dat kan op de tennisbaan. Maar houdt je wel aan de regels die gelden:

  • Zorg dat je een baan reserveert in de club-app op het tijdstip en de baan die beschikbaar zijn. Kom ook op dat tijdstip en tennis ook op de gereserveerde baan.
  • Op dit moment, in verband met Corona, mag er alleen je alleen enkelen, dus ga niet dubbelen.
  • Houdt minimaal 1,5 meter afstand van anderen en houd je aan de overige geldende richtlijnen van het RIVM.

Contributie 

Als het goed is heeft iedereen inmiddels de facturen ontvangen voor de contributie van dit jaar. De contributie zou, in verband met de nieuwe banen worden verhoogd. Maar door Corona en omdat we allemaal daardoor minder hebben kunnen tennissen, hebben we besloten om de verhoging niet dit jaar door te voeren maar dit een jaar uit te stellen.

Nieuwe sloten op het park

Inmiddels zijn alle sloten op het park vervangen door nieuwe sloten met nieuwe sleutels. De “oude” sleutel voor het licht en de buitentoilet is niet meer bruikbaar. Alle nieuwe sleutels die verstrekt worden, worden op naam geregistreerd en er moet € 25,- borg voor worden betaald. Lever je de oude lichtsleutel in voor een nieuwe, dan ontvang je € 5,- korting op de borg die betaald moet worden. 
Mocht je hier vragen over hebben neem dan contact op met Maurice Breet, [email protected]    

All-weather banen, tennissen nu even niet

Door de winterse omstandigheden kunnen we helaas op dit moment geen gebruik maken van onze tennisbanen. We verwachten dat er weer snel verandering in zal komen. Maar hoe gaan we nu om met onze banen in deze tijd.

Opdooi is de grootste vijand van tennisbanen in de winter. Veel tennisbanen in Nederland zijn aangelegd op een fundatie van lava. Zo ook onze banen. Als water in de lavafundatie bevriest, neemt de dichtheid af en het volume sterk toe. Gevolg is dat de lavakorrels letterlijk omhoog komen. De fundatie zet als het ware uit. Als het bevroren water in de fundatie vervolgens gaat smelten, is er sprake van zogenoemde opdooi. De uitgezette massa verliest zijn stabiliteit. Het water dient op een natuurlijke wijze weer terug te zakken in de originele staat. Is er nog deels vorst aanwezig in de lavalaag, dan zullen bij betreding en bespeling van de tennisbanen de lavakorrels worden weggedrukt. Dit is vergelijkbaar met voetstappen in het zand.

Het gevaar om de banen te snel in gebruik te willen nemen, loert vooral bij de kunstgrassystemen, omdat het fenomeen opdooi minder goed zichtbaar is dan bijvoorbeeld op gravel. Aan het oppervlak kun je het niet zien, waardoor het idee kan bestaan dat de banen probleemloos bespeelbaar zijn. Bespeling kan in dat geval onder meer leiden tot kleine kuiltjes in de baan die een negatief effect hebben op het balstuitgedag. Bij gravel zijn de gevolgen van opdooi veel duidelijker zichtbaar. De toplaag wordt zichtbaar papperig. Om te kunnen spelen op gravel na opdooi dient de baan eerst te worden gewalst. Ook voor kunstgrassystemen kan het verstandig zijn na opdooi licht te walsen.

Vanwege de slecht zichtbare effecten van opdooi, is het vooral bij kunstgrassystemen goed de bespeelbaarheid te controleren. Als de lavafundatie nog niet in zijn geheel is teruggezakt, merk je bij betreding van de baan dat de kunstgrasmat licht wordt ingedrukt. Alsof er lucht zit tussen de mat en de fundatie. Hoor je tijdens het lopen een hol geluid, dan zijn de banen nog niet bespeelbaar. De stuit van een bal kan overigens ook zekerheid bieden. Een vallende bal op een baan met opdooi zal nauwelijks opstuiten.

En dan zijn er natuurlijk de meer zichtbare effecten van winterweer zoals vorst en sneeuw. Indien er sneeuw op de banen ligt, is het zowel op gravel als op zand ingestrooid kunstgras niet verstandig dit zomaar weg te schuiven.

Bij vorst zijn alle baantypen in principe bespeelbaar. Je kunt geen directe schade aanbrengen aan de toplaag. Het ligt voor de hand dat banen bij vorst wel harder en gladder zijn, met alle nadelen en risico’s van dien.      

Nieuwscategorieën

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 321 321 620

Address

Sportweg 4
8255 PX Swifterbant

KVK-nummer

39026886